Crème brûlée

Makkelijk recept met maar 5 ingrediënten om zelf deze romige crème brûlée te maken met krokant suikerlaagje, hét perfecte toetje!
5 van 2 stemmen
Bereidingstijd 20 minuten
Oventijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 6 stuks

Ingrediënten
  

  • 5 eidooiers
  • 500 ml slagroom
  • 75 gram suiker + 4 eetlepels voor de topping
  • 1 citroen biologisch
  • 1 vanillestokje

Materialen

  • 1 Grote ovenschaal
  • 6 schaaltjes van 7 a 8 cm
  • Brander

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 150 graden. Klop de eidooiers met 75 gr suiker met de garde tot een egaal geel mengsel. Snijd een paar stukken van de schil van de citroen. Verwarm de slagroom net tegen het kookpunt in een pannetje. Voeg het merg van het vanillestokje, het hele stokje en de citroenschil toe. Laat op laag vuur 10 minuutjes intrekken.
  • Laat vervolgens een paar minuten afkoelen en verwijder de citroenschil en het vanillestokje. Schenk de warme room bij het eigeel en klop direct met een garde door elkaar.
  • Zet de schaaltjes in de ovenschaal. Vul de schaaltjes met het roommengsel. Vul de ruimte tussen de schaaltjes op met heet water. Laat ze vervolgens in het waterbad in 30 minuten gaar worden in de oven. Het water zorgt voor een constante temperatuur.
  • Haal de bakjes vervolgens uit de oven, de crème mag nog iets wiebelen maar moet niet meer vloeibaar zijn. Laat ze afkoelen op kamertemperatuur en zet vervolgens minimaal 2 uur in de koelkast.
  • Bestrooi vlak voor het serveren met de overige suiker en brand met een brander licht bruin. Laat het niet te donker worden anders wordt de smaak bitter.

Tips:

  • Geen brander bij de hand? Zet de schaaltjes dan (zo kort mogelijk) onder de hete grill tot de suiker is gesmolten.
  • Mocht het ei toch zijn gaan stollen tijdens het toevoegen van de warme room, giet het mengsel dan door een zeef om de stukjes gestold ei er uit te zeven.

Gordon Ramsay

Gordon Ramsay

Welkom bij Gordon Ramsay – Geen rommel, alleen topgerechten. Klaar om te koken? Laten we gaan!

2 reacties

Lotus · 04/04/2025 op 12:02

5 sterren
Mijn gasten vonden dit toetje geweldig!!

Jérome · 05/04/2025 op 09:20

5 sterren
Als Fransman keur ik dit goed!

Laat een antwoord achter aan Jérome Reactie annuleren

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept