
Brabantse worstenbroodjes
Zelf worstenbroodjes maken? Met dit recept lukt het je sowieso! Wist je dat het worstenbroodje ooit is ontstaan om vlees langer houdbaar te maken?
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 500 gram bloem
- 1 eetlepel bloem om te bestuiven
- 25 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist
- 50 gram boter gesmolten
- 250 ml volle melk
Voor de vulling:
- 500 gram half-om-half gehakt of 500 gram rundergehakt
- 2 eetlepels paneermeel of 1 snee wit brood geweekt in melk
- 2 eieren
- nootmuskaat
Instructies
- Doe de bloem voor het deeg in een kom. Druk een kuiltje in de bloem en voeg de gist toe met 275 ml lauwwarm water. Roer even tot de gist oplost.
- Voeg de boter en 2 theelepels zout toe en kneed 10 minuten goed door tot een soepel elastisch deeg. Laat daarna circa 30 minuten afgedekt rijzen op een warme plaats, tot het volume verdubbeld is.
- Maak intussen de vulling. Kneed het gehakt met het paneermeel, 1 ei, een snuf nootmuskaat, zout en peper. Vorm er 10 kleine worstjes van circa 8 cm lang van. Verwarm de oven voor op 220ºC.
- Verdeel het deeg in 10 bolletjes. Bestuif het werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot rechthoekige lapjes van 10×12 cm. Leg de worstjes erop. Sla de smalle deegranden terug over de worsteindjes, rol het deeg om de worstjes en druk de naden dicht. Leg ze naast elkaar op de bakplaat.
- Bestrijk de bovenkant van het deeg met het losgeklopte andere ei en bak de worstenbroodjes in het midden van de oven in 15-20 minuten goudbruin en gaar.
1 reactie
Tess de Tester · 03/04/2025 op 16:46
Ik snap niet waarom dit niet gelabeld is als perfect voor de bouwvakker